Clotted cream eli hyydytetty kerma
- Kirjoittajan Elviira Krebber postaamat
- 0 kommenttia
Clotted cream eli hyydytetty kerma
Arvostelut: 5.0 tähteä 2 käyttäjältä
Kategoria:
Jälkkärit
Annokset:
20
Valmisteluaika:
5 minuuttia
Kypsennysaika:
12 minuuttia
Tekijä:
Elviira Krebber
Jos seuraat minua somessa tai kuulut yksityiseen keto- ja karnivoriyhteisööni, huomasit varmaan, että vietin vuodenvaihteen 2025 Glasgow'ssa, josta postailin kuvia mm. clotted creamista eli löyhästi suomennettuna hyydytetystä kermasta.
Mutta mikä on clotted cream, tuo perienglantilainen tuote, joka on koostumukseltaan ja maultaan kuin kermavaahdon ja voin sekoitus?
Clotted cream on hyvin paksua ja täyteläistä kermaa. Rasvaa siinä on hulppeat 60 %. Ainesosia ei siis ole muuta kuin kerma. Clotted cream valmistetaan kuumentamalla kermaa hitaasti ja antamalla sen sitten jäähtyä, jolloin pintaan muodostuu ohut kuorikerros.
Englantilaiset nautiskelevat clotted creamia usein teehetkellä skonssien ja hillon kanssa.
Clotted creamin voi valmistaa myös itse uunissa. Aioimme nimittäin edellisen firmani, Ketokamun, kanssa tuoda Suomen markkinoille clotted creamin (mihin meillä ei loppujen lopuksi ollut resursseja), joten tein kotona clotted cream -kokeiluja ja optimoin reseptiä.
Lupailin somessa reseptiä heti Glasgow'n vierailun jälkeen. Tässä siis vihdoinkin hyydytetty kerma eli clotted cream -resepti!
Tämän reseptin kehittelin reseptin muutama vuosi sitten Ketokamua varten. En kuitenkaan löytänyt muistiinpanojani, mikä on todella outo juttu, koska yleensä kirjoitan kaiken ylös. Täytyi siis mennä muistin mukaan.
Löysin muuten netistä nopeamman tavan tehdä clotted creamia kermasta ja voista. Seosta keitetään kattilassa niin, että nesteestä on haihtunut puolet. Tämän jälkeen seos jäähdytetään, ja seuraavana päivänä clotted creamin pitäisi olla valmista. Mikä parasta, tuossa tavassa ei erotu heraa, jota tässä perinteisessä menetemässä erottuu varsin paljon.
Kokeilin tuota metodia, mutta minulla se ei onnistunut. Lopputuloksena oli kokkareinen, juokseva massa.
Pitäydyn siis tässä perinteisessä menetelmässä, jossa pelkkää kermaa kuumennetaan uunissa 12 tuntia hyvin miedossa lämpötilassa. Tämän jälkeen kerma jäähdytetään ensin huoneenlämpöiseksi ja sitten yön yli jääkaapissa.
Paksun kermakuoren alle muodostuu heraa. Kun paksua kermakuorta raotetaan, heran voi kaataa pois. Heran voi käyttää leivontaan, smoothieen — tai juoda sellaisenaan kuten itse tein.
Kuumennuksen aikana uunin lämpötila on tärkeä pitää alhaisena, muuten kermasta tulee liian tummaa ja paistunutta (been there, done that). Omassa uunissani 60 °C on juuri sopiva lämpötila. Esim. 80 °C on jo aivan liikaa.
Kerman voi jättää 12 tunnin kuumentamisen jälkeen vielä uuniin, kunnes se on kokonaan jäähtynyt ja sitten jäähdyttää jääkaapissa ihan kylmäksi. Tämä tekee ehkä rakenteesta vieläkin paksumpaa.
Resepti on siis helppo, mutta vaatii kosolti aikaa. Suosittelen kuitenkin kokeilemaan!
Ohjeet:
Laita uuni kuumenemaan 60 °C:een.
Kaada kerma 20 cm x 20 cm uunivuokaan.
Laita vuoka uuniin, ja anna olla siellä 12 tuntia.
Kun 12 tuntia on kulunut, ota vuoka uunista ja anna kerman jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
Laita vuoka jääkaappiin 12 tunniksi.
Ota kylmä vuoka jääkaapista.
Paksun kerman alla on hera, joka tulee poistaa. Raota paksua kermakerrosta vuoan reunasta vaikkapa lusikalla ja kaada hera varovasti pois. Säästä se vaikkapa leivontaan, proteiinijuomaan tai smoothieen.
Kun hera on poistettu, clotted cream on valmis käytettäväksi. Voit nautiskella sitä makeiden ketoleipomusten ja ketohillon kera — tai ihan sellaisenaan.
-
Postattu
clotted cream, karnivori, ketojälkiruoka, vähäsokerinen
- aamiainen
- äitienpäivä
- alkuruoka
- appelsiinistevia
- avokadoöljy
- bagelit
- britakakku
- browniet
- chiasiemenet
- chiavanukas
- clotted cream
- coleslaw
- dippi
- Ellin Premium-perunakuitu
- fathead
- fudge
- ghee
- glögi
- gluteeniton
- gluteeniton kakku
- gluteeniton leipä
- gluteeniton leivonta
- gluteeniton omenapiiras
- gluteeniton pizza
- gluteeniton taikina
- gluteenittomat keksit
- gluteenittomat sämpylät
- hasselpähkinä
- itsenäisyyspäivä
- itsetehty
- jääkahvi
- jäätee
- jauheliha
- joululaatikko
- joululimppu
- juoma
- juustokakku
- kääretorttu
- kahvi
- kakkupohja
- kala
- karamellistevia
- karnivori
- kastike
- keitto
- keksikakku
- kesäkurpitsa
- keto
- keto-coleslaw
- keto-omenapiiras
- ketoaamiainen
- ketobagelit
- ketobrowniet
- ketodippi
- ketodonitsit
- ketogeeninen
- ketoglögi
- ketohalva
- ketoherkku
- ketohillo
- ketohodarit
- ketojäätelö
- ketojälkiruoka
- ketojoulu
- ketojoululimppu
- ketojuhlat
- ketokahvi
- ketokakku
- ketokarkki
- ketokeksit
- ketokurpitsapiirakka
- ketoleipä
- ketoleivonta
- ketoletut
- ketolevite
- ketolisuke
- ketomukikakku
- ketomustikkapiirakka
- ketopannukakut
- ketopasha
- ketopiirakka
- ketopizza
- ketopizzapohja
- ketopulla
- ketopuuro
- ketorösti
- ketosämpylät
- ketotaikina
- kookosmanna
- kotitekoinen mascarpone
- kuiduton
- kukkakaali
- kukkakaali-coleslaw
- kuppikakut
- kurkumalatte
- kurpitsapiirakkamauste
- kurpitsasose
- lakritsi
- lasagne
- lasten synttärit
- leivonta
- lihakiekko
- lihamureke
- lihapullat
- limppari
- lisuke
- majoneesi
- makeuttamaton
- maksapatee
- mansikkastevia
- marja-aronia
- mätimousse
- mauste
- maustevoi
- minimuffinit
- mokkapalat
- mozzarellataikina
- muffinit
- mukikakku
- munamuffinit
- mustikkapiirakka
- mutakakku
- nakkipiilot
- pääruoka
- pääsiäinen
- pähkinätön
- parsakaali
- pasteijat
- pekoni
- perunakuitu
- pikkusyötävä
- piparkakku
- pizza
- pizzapohja
- possunaksut
- pumpkin spice latte
- puolukka
- puuro
- quiche lorraine
- rahkapullat
- rasvakahvi
- rösti
- rullakebab
- salaatinkastike
- salaatti
- sienipiirakka
- sisäelinjauhe
- sitruuna
- sokeriton
- sokeroimaton
- suklaa
- suklaadonitsit
- suklaakakku
- suklaakeksit
- suolainen piirakka
- syntymäpäiväkakku
- tahini
- täytekakku
- tortillalettu
- tyrni
- tyrnijuustokakku
- vähäsokerinen
- vanukas
- vegaaninen
- veriletut
- vhh
- viljaton puuro
- vinegrette
- voi
- voikahvi
- voileipäkakku
- vuokaleipä
- wieninleike
- yrttipaja
- yrttivoi