Karnivorin flammkuchen (tarte flambée)
- Kirjoittajan Elviira Krebber postaamat
- 0 kommenttia

Karnivorin flammkuchen (tarte flambée)
Arvostelut: 5.0 tähteä 1 käyttäjältä
Kategoria:
Leivonta
Annokset:
2—4
Valmisteluaika:
30 minuuttia
Kypsennysaika:
30 minuuttia
Tekijä:
Elviira Krebber
Piti hieman miettiä, mitä erikoisherkkua tämä karnivoriäiti keksisi itselleen ja perheelleen äitienpäiväksi. Koska ruokavaliooni ei juurikaan kuulu kuitua, minkäänlaiset ketokakut eivät tulleet kysymykseen. Ja herkun piti olla sellainen, joka kelpaa myös muulle perheelle.
Sitten välähti: julkaisin vähän aikaa sitten englanninkielisessä blogissani karnivorin flammkuchenin eli tarte flambéen ohjeen. Siinä ohut ja pehmeä, kananmunista ja possunaksuista tehty pohja oli päällystetty tuorejuuston ja jogurtin seoksella ja pekonimurua ripoteltu päälle.
Päätin tehdä äitienpäiväksi prameamman version, sydämenmuotoisen ja koristella sen pekoniruusuilla. Maistuu taatusti tälle äidille ja hänen perheelleen! Tuorejuuston ja jogurtin seoksen korvasin yksinkertaisesti ranskankermalla, joka toimi erinomaisesti.
Hieman väkertämistähän tämä luomus vaati, mutta ulkonäkö — ja maku — oli sen väärti!
Mutta mikä on flammkuchen, joka tunnetaan myös nimellä tarte flambée? Se on Elsassista kotoisin oleva ohut ja rapea pizzaa muistuttava ruoka. Tosin flammkuchen on yleensä pizzaa hieman ohuempi ja siinä ei yleensä käytetä tomaattikastiketta. Perinteisesti flammkuchenin päällä on crème fraîchea, ohueksi leikattua sipulia ja pekonia. Nimi tarkoittaa kirjaimellisesti "liekkikakkua", sillä läpyskä paistettiin alun perin leipäuunien voimakkaassa kuumuudessa uunien jäähtyessä. Tämä antaa leipomukselle ominaisen rapean mutta sitkeän koostumuksen.
Perinteisen flammkuchenin pohja tehdään totta kai vehnäjauhosta, mutta tämä karnivorin flammkuchen tehdään ilman muuta ilman viljaa ja kasviperäisiä aineksia — siis ilman mausteitakin. Siksi tässä perusversiossa ei ole kovin paljoa makua, eli jos mausteet kuuluvat ruokavalioosi, lämmin suositus niille. Ja koska perinteiseen flammkucheniin kuuluu sipuli, talissa, pekoninrasvassa tai voissa karamellisoitu sipuli antaa flammkuchenille upean maun.
Psst. Pohja käy erinomaisesti myös ketopizzapohjaksi. Esipaista se samaan tapaan ja täytä haluamillasi täytteillä. Pohja on reseptin paistoajalla pehmeä, mutta jos haluat siitä rapean, esipaista sitä kauemmin, eli niin kauan, kunnes se rapeutuu.

Ainekset:
-
2 pakettia (à 150 g) Snellmanin pekonia
-
4 luomumunaa
-
1 dl (30 g) hienoksi murskattuja possunaksuja
-
1/2—1 dl täysrasvaista ranskankermaa
-
(mausteita, kuten valkopippuria, mustapippuria, cayennea, sipulijauhetta, tms.)
Ohjeet:
Laita uuni kuumenemaan 175°C:een.
Päällystä leivinpelti leivinpaperilla.
Muotoile pekoniviipaleista ruusuja, laita ne leivinpaperille ja paista uunissa kypsiksi n. 15—20 minuutin ajan. Nostele pekoniruusut varovasti lautaselle jäähtymään muiden valmistelujen ajaksi.
Valmista pohja: Vatkaa munat sähkövatkaimella kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi.
Lisää possunaksujauhelma munaseokseen ja sekoita lastalla tasaiseksi.
Levitä taikina puhtaalla leivinpaperilla päällystetylle pellille (eli ei kannata käyttää samaa leivinpaperia kuin pekoniruusuille) noin 1/2 cm:n paksuiseksi sydämenmuotoiseksi tai pyöreäksi levyksi.
Paista pohjaa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes se on kiinteä.
Levitä ranskankerma pohjan päälle, mutta jätä reunoille noin 1 cm tyhjää.
Asettele pekoniruusut päälle.
Paista luomusta vielä 5—10 minuuttia, kunnes se on kauttaaltaan kuuma.
Tarjoile lämpimänä.
Huomioita:
Vinkki: Jos et saa muotoiltua pellille taikinasta sydämenmuotoista kuviota, voit ensin paistaa taikinalevyn ja leikata pohjan sydämenmuotoiseksi vaikkapa sydänsabluunan avulla vasta paiston jälkeen.
Vinkki II: Jos et halua väkertää pekoniruusuja, paista pekoni pannulla rapeaksi, murustele ranskankerman päälle ja kuumenna sitten uunissa kauttaaltaan kuumaksi.
Vinkki III: Voit tehdä pekoniruusut sekä pohjan valmiiksi paria päivää ennen ja koota flammkuchenin vasta juuri ennen tarjoilua.
-
Postattu
gluteeniton leivonta, karnivori, ketoleivonta, possunaksut
- alkuruoka
- appelsiinistevia
- bagelit
- britakakku
- browniet
- chiavanukas
- clotted cream
- colastevia
- coleslaw
- dippi
- Ellin Premium-perunakuitu
- fathead
- fudge
- glögi
- gluteeniton leivonta
- itsenäisyyspäivä
- jääkahvi
- jäätee
- jauheliha
- joululaatikko
- joululimppu
- juoma
- juustokakku
- kääretorttu
- kakkupohja
- karamellistevia
- karnivori
- kastike
- keitto
- keksikakku
- keto-coleslaw
- keto-omenapiiras
- ketoaamiainen
- ketobagelit
- ketobrowniet
- ketodippi
- ketodonitsit
- ketoglögi
- ketohalva
- ketohillo
- ketohodarit
- ketojäätelö
- ketojälkiruoka
- ketojoulu
- ketojoululimppu
- ketojuhlat
- ketokahvi
- ketokakku
- ketokarkki
- ketokeksit
- ketokurpitsapiirakka
- ketolasagne
- ketoleipä
- ketoleivonta
- ketoletut
- ketolevite
- ketolisuke
- ketomajoneesi
- ketomukikakku
- ketomustikkapiirakka
- ketomysli
- ketopannukakut
- ketopasha
- ketopasteijat
- ketopiirakka
- ketopizza
- ketopizzapohja
- ketopulla
- ketopuuro
- ketorösti
- ketosalaatinkastike
- ketosämpylät
- ketot "Bountyt"
- ketotortilla
- ketotryffelit
- ketovohvelit
- kotitekoinen mascarpone
- kukkakaali-coleslaw
- kuppikakut
- kurkumalatte
- kurpitsapiirakkamauste
- kurpitsasose
- lakritsi
- lasagne
- lasten synttärit
- lihakiekko
- lihamureke
- lihapullat
- limettistevia
- limppari
- lisuke
- majoneesi
- maksapatee
- mangostevia
- mansikkastevia
- mätimousse
- minimuffinit
- minttu
- mokkapalat
- mozzarellataikina
- muffinit
- mukikakku
- munamuffinit
- mustikkapiirakka
- mutakakku
- nakkipiilot
- pääruoka
- pääsiäinen
- panna cotta
- pasteijat
- pikkusyötävä
- piparkakku
- pizzapohja
- possunaksut
- pumpkin spice latte
- quiche lorraine
- rahkapullat
- rasvakahvi
- rösti
- rullakebab
- sienipiirakka
- sisäelinjauhe
- sitruuna
- sokerijuurikaskuituhiutaleet
- sokeroimaton
- suklaa
- suklaadonitsit
- suklaakakku
- suklaakeksit
- suolainen piirakka
- täytekakku
- tortillalettu
- tyrni
- tyrnijuustokakku
- vadelmastevia
- vähäsokerinen
- vanilliinistevia
- vanukas
- vegaaninen
- veriletut
- viljaton puuro
- vohvelit
- voikahvi
- voileipäkakku
- wieninleike