Neljän sitruksen posset ketosti
- Kirjoittajan Elviira Krebber postaamat
- 0 kommenttia

Neljän sitruksen posset ketosti
Arvostelut: 5.0 tähteä 2 käyttäjältä
Kategoria:
Jälkkärit
Annokset:
6
Valmisteluaika:
10 minuuttia
Kypsennysaika:
5 minuuttia
Tekijä:
Elviira Krebber
Posset on perinteinen brittiläinen jälkiruoka, jonka juuret ulottuvat aina keskiajalle. Alun perin posset ei ollut jälkiruoka lainkaan, vaan kuuma juoma maidosta ja viinistä tai oluesta, joka maustettiin mausteilla. Alkoholi sai maidon juoksettumaan, ja teki juomasta paksuhkon.
Posset oli enemmän lääkinnällinen rohto kuin nautiskelujuoma. Sitä käytettiin esimerkiksi vilustumisiin ja muihin pikku vaivoihin. Shakespearekin mainitsee possetin näytelmissään sen parantavien ominaisuuksien vuoksi.
Ajan myötä posset muuttui nautintoaineesta jälkiruoaksi. Kun happoa sisältävä ainesosa (kuten sitruunamehu) sekoitetaan kuumennettuun kermaan, seos jähmettyy luonnollisesti ilman kananmunia tai liivatetta. Lopputulos on täyteläinen, samettinen ja raikkaan sitruksinen lusikoitava herkku.
Tässä reseptissä posset saa makunsa neljästä eri sitruksesta: sitruunasta, appelsiinista, limetistä ja mandariinista. On tärkeää käyttää vastapuristettua luomusitruunan mehua, sillä juuri tuoreessa mehussa oleva happo varmistaa, että posset jähmettyy kunnolla. Sakeutumista auttaa myös se, että jälkiruoan jakaa laakeisiin kulhoihin tai kuppeihin, kapeissa ja korkeissa astioissa posset kun ei sakeudu yhtä hyvin.
Tämä ketoystävällinen versio saa makeutensa Ellin Premium-steviapohjaisista makustevioista: appelsiinista ja limetistä. Muutama tippa 100-prosenttista mandariiniöljyä antaa pehmeän eksoottisen maun — kokonaan ilman hiilareita.
Keto posset on raikkaan hapokas mutta silti täyteläinen jälkiruoka, joka sopii täydellisesti sekä arkeen että juhlaan — muillekin kuin sokerinkarttajille.
P.S. Reseptin alta löydät myös variointivinkkejä, joilla voit muokata makua omaan suuhusi sopivaksi.
P.P.S. Yhdessä annoksessa on n. 2,3 g hiilaria.

Ainekset:
-
4 dl luomukuohukermaa
-
1/2 tl (tai maun mukaan) Ellin appelsiinisteviaa
-
1/4 tl (tai maun mukaan) Ellin limettisteviaa
-
1 dl vastapuristettua luomusitruunan mehua
-
6 tippaa mandariiniöljyä
Ohjeet:
Laita kerma sekä steviat paksupohjaiseen kattilaan.
Kuumenna kattilaa keskilämmöllä välillä sekoitellen, kunnes kerma alkaa kiehua.
Vähennä lämpö pienelle. Anna seoksen kiehua 5 minuuttia. Sekoittele koko ajan. Älä anna kerman kiehua yli!
Poista kattila liedeltä. Lisää sitruunamehu ja mandariiniöljy. Sekoita hyvin.
Jaa seos 6 jälkiruokakulhoon, lasiin tai ramekiiniin. (Laakeat kulhot toimivat parhaiten.)
Jäähdytä jääkaapissa yön yli tai ainakin 6 tunnin ajan, kunnes posset on sakeutunut.
Ota jääkaapista, koristele annokset haluamallasi tavalla ja tarjoile.
Huomioita:
Vinkki: Vaihda limettistevia mango-, vadelma-, pirteä omena-, ananas- tai vanilliinisteviaan. Saat hieman toisenlaisen — silti herkullisen — makumaailman.
Vinkki II: Valmista posset-täytteisiä leivoksia. Tee makeat murotaikinatyyppiset piiraspohjat vaikkapa muffinivuokiin ja kaada posset niihin täytteeksi. Jäähdytä posset-seos ensin huoneenlämpöiseksi, jottei piiraspohja ime sitä itseensä.
-
Postattu
appelsiinistevia, ketojälkiruoka, limettistevia, vähäsokerinen
- alkuruoka
- ananasstevia
- appelsiinistevia
- bagelit
- britakakku
- browniet
- chiavanukas
- clotted cream
- colastevia
- coleslaw
- dippi
- Ellin Premium-perunakuitu
- fathead
- fudge
- glögi
- gluteeniton leivonta
- itsenäisyyspäivä
- jääkahvi
- jäätee
- jauheliha
- joululaatikko
- joululimppu
- juoma
- juustokakku
- kääretorttu
- kakkupohja
- karamellistevia
- karnivori
- kastike
- keitto
- keksikakku
- keto-coleslaw
- keto-omenapiiras
- ketoaamiainen
- ketobagelit
- ketobrowniet
- ketodippi
- ketodonitsit
- ketoglögi
- ketohalva
- ketohillo
- ketohodarit
- ketojäätelö
- ketojälkiruoka
- ketojoulu
- ketojoululimppu
- ketojuhlat
- ketokahvi
- ketokakku
- ketokarkki
- ketokeksit
- ketokurpitsapiirakka
- ketolasagne
- ketoleipä
- ketoleivonta
- ketoletut
- ketolevite
- ketolisuke
- ketomajoneesi
- ketomukikakku
- ketomustikkapiirakka
- ketomysli
- ketopannukakut
- ketopasha
- ketopasteijat
- ketopiirakka
- ketopizza
- ketopizzapohja
- ketopulla
- ketopuuro
- ketorösti
- ketosalaatinkastike
- ketosämpylät
- ketot "Bountyt"
- ketotortilla
- ketotryffelit
- ketovohvelit
- kotitekoinen mascarpone
- kukkakaali-coleslaw
- kuppikakut
- kurkumalatte
- kurpitsapiirakkamauste
- kurpitsasose
- lakritsi
- lasagne
- lasten synttärit
- lihakiekko
- lihamureke
- lihapullat
- limettistevia
- limppari
- lisuke
- majoneesi
- maksapatee
- mangostevia
- mansikkastevia
- mätimousse
- minimuffinit
- minttu
- mokkapalat
- mozzarellataikina
- muffinit
- mukikakku
- munamuffinit
- mustikkapiirakka
- mutakakku
- nakkipiilot
- pääruoka
- pääsiäinen
- panna cotta
- pasteijat
- pikkusyötävä
- piparkakku
- pizzapohja
- possunaksut
- pumpkin spice latte
- quiche lorraine
- rahkapullat
- rasvakahvi
- rösti
- rullakebab
- sienipiirakka
- sisäelinjauhe
- sitruuna
- sokerijuurikaskuituhiutaleet
- sokeroimaton
- suklaa
- suklaadonitsit
- suklaakakku
- suklaakeksit
- suolainen piirakka
- täytekakku
- tortillalettu
- tyrni
- tyrnijuustokakku
- vadelmastevia
- vähäsokerinen
- vanilliinistevia
- vanukas
- vegaaninen
- veriletut
- viljaton puuro
- vohvelit
- voikahvi
- voileipäkakku
- wieninleike