Suolainen ja makea keksikakku ketosti (Ellin 50-vuotissynttärikakku)
- Kirjoittajan Elviira Krebber postaamat
- 0 kommenttia
Suolainen ja makea keksikakku ketosti (Ellin 50-vuotissynttärikakku)
Arvostelut: 5.0 tähteä 26 käyttäjältä
Kategoria:
Leivonta
Annokset:
8
Valmisteluaika:
60 minuuttia
Kypsennysaika:
40 minuuttia
Tekijä:
Elviira Krebber
Hätkähdyttävän kauniin ja trendikkään keksikakun voi myös valmistaa glutenittomasti, ketosti ja pähkinättömästi.
Kehittelin tämän kakun omille 50-vuotissyntymäpäivilleni. Koska kakku koostuu kahdesta numerosta, päätin tehdä toisesta suolaisen kakun voileipäkakkutyyliin ja toisesta makean kakun.
Lopputulos ylitti kaikki odotukseni sekä maultaan että ulkonäöltään. Tämä oli ensimmäinen ikinä keksikakku, jonka olin valmistanut, joten ilo oli sitäkin suurempi.
Huom! Keksit ovat aika hauraita, joten käsittele niitä todella varoen. Lisää vinkkejä postauksen lopussa.
Ainekset:
-
150 g huoneenlämpöistä luomuvoita
-
50 g mascarponea
-
3 dl Ellin Premium-perunakuitua
-
1 rkl psylliuminkuorijauhetta
-
1 rkl ravintohiivaa
-
1 tl Ellin luomusipulijauhetta
-
1 tl (tai maun mukaan) puhdistamatonta merisuolaa tai himalajansuolaa
-
400 g maustamatonta täysrasvaista tuorejuustoa (esim. Philadelphia tai Lidlin Goldessa Classic)
-
2 dl luomukuohukermaa
-
(1 rkl luuliemijauhetta)
-
1 tl Ellin luomusipulijauhetta
-
1/2 tl (tai maun mukaan) puhdistamatonta merisuolaa
-
(1 rkl sitruunamehua tai 4 tippaa sitruunaöljyä)
-
kinkku- tai salamirullia, juustotähtiä, keltaisia kirsikkatomaatteja, puolitettuja keitettyjä viiriäisen munia, pekoniruusuja, yms.
-
150 g huoneenlämpöistä suolaamatonta voita
-
50 g mascarponea
-
3 dl Ellin Premium-perunakuitua
-
1 rkl psylliuminkuorijauhetta
-
1/2 dl (tai maun mukaan) Ellin keittiön Lumoa (luontaista makeutetta)
-
4 dl luomukuohukermaa
-
100 g mascarponea
-
3 rkl (tai maun mukaan) Ellin keittiön Lumoa (luontaista makeutetta)
-
6 tippaa appelsiiniöljyä
-
ketomarenkeja, kermavaahtoruusukkeita, syötäviä kukkia (kuten orvokkeja), tuoreita marjoja, pieniä ketokeksejä
Suolainen keksikakkupohja:
Suolaisen kakun täyte:
Suolaisen kakun koristeiksi esim.:
Makea keksikakkupohja:
Makean kakun täyte:
Makean kakun koristeiksi esim.:
Ohjeet:
Suolainen keksikakkupohja:
Laita uuni kuumenemaan 150 °C:een.
Laita kaikki suolaisen keksikakkupohjan ainekset kulhoon ja vaivaa tasaiseksi taikinaksi. Tähän menee viitisen minuuttia. On tärkeää vaivata taikina hyvin!
Kauli taikina ohuehkoksi levyksi (vähintään 0,5 cm) leivinpaperin päällä. Jos taikina meinaa tarttua kaulimeen, kauli taikina kahden leivinpaperin välissä.
Leikkaa levystä haluamasi kuvio (esim. numero. Huom! Tarvitset kaksi samaa muotoa, esim. kaksi samaa numeroa kaksikerroksiseen kakkuun). Poista ylimääräinen taikina kuvioiden ympäriltä ja jätä kuvio pellille, jotta voit paistaa sen siinä. Taikinakuviota ei kannata siirrellä leivinpaperin päältä pois, koska se voi hajota.
Liu'uta leivinpaperi keksikuvioineen leivinpellille.
Paista keksiä koosta riippuen n. 10—12 minuuttia, kunnes keksi saa hieman väriä.
Poista uunista. Anna jäähtyä kunnolla ennen pelliltä poistamista. Keksi rapsakoituu jäähtyessään. Keksiä kannattaa jäähdyttää pellillä seuraavaan päivään, jotta se kiinteytyy kunnolla.
Toista sama lopulla taikinalla, eli kauli taikina, leikkaa siitä samanlainen kuvio, paista ja jäähdytä.
Suolaisen keksikakun täyte:
Laita kaikki ainekset vatkauskulhoon. Vatkaa vaahdoksi sähkövatkaimella.
Laita seos pursotinpussiin, jossa on pyöreä tylla (n. 1 cm halkaisija).
Liu’uta suolainen keksi varovasti tarjoilualustalle tai kakkualustalle.
Pursota täytettä vieri viereen keoiksi keksin päälle. Aloita reunoilta ja pursota sitten kekoja keskelle.
Nosta toinen samanmuotoinen suolainen keksi varovasti täytteen päälle.
Pursota päällimmäisen keksin päälle samalla tavalla tuorejuustoseosta kuin alempaan kerrokseen.
Koristele haluamillasi suolaisilla koristeilla.
Makea keksikakkupohja:
Laita uuni kuumenemaan 150 °C:een.
Laita kaikki makean keksikakkupohjan ainekset kulhoon ja vaivaa tasaiseksi taikinaksi. Tähän menee viitisen minuuttia. On tärkeää vaivata taikina hyvin!
Kauli taikina ohuehkoksi levyksi (vähintään 0,5 cm) leivinpaperin päällä. Jos taikina meinaa tarttua kaulimeen, kauli taikina kahden leivinpaperin välissä.
Leikkaa levystä haluamasi kuvio (esim. numero. Huom! Tarvitset kaksi samaa muotoa, esim. kaksi samaa numeroa kaksikerroksiseen kakkuun). Poista ylimääräinen taikina kuvioiden ympäriltä ja jätä kuvio pellille, jotta voit paistaa sen siinä. Taikinakuviota ei kannata siirrellä leivinpaperin päältä pois, koska se voi hajota.
Liu'uta leivinpaperi keksikuvioineen leivinpellille.
Paista keksiä koosta riippuen n. 10—12 minuuttia, kunnes keksi saa hieman väriä.
Poista uunista. Anna jäähtyä kunnolla ennen pelliltä poistamista. Keksi rapsakoituu jäähtyessään. Keksiä kannattaa jäähdyttää pellillä seuraavaan päivään, jotta se kiinteytyy kunnolla.
Toista sama lopulla taikinalla, eli kauli taikina, leikkaa siitä samanlainen kuvio, paista ja jäähdytä.
Makean keksikakun täyte:
Vatkaa kerma vaahdoksi.
Lisää mascarpone, makeute ja appelsiiniaromi. Vatkaa sekaisin.
Laita seos pursotinpussiin, jossa on pyöreä tylla (n. 1 cm halkaisija).
Liu’uta varovasti makea keksi tarjoilualustalle tai kakkualustalle.
Pursota kermaseosta vieri viereen keoiksi keksin päälle. Aloita reunoilta ja pursota sitten kekoja keskelle.
Nosta toinen samanmuotoinen keksi varovasti täytteen päälle.
Pursota päällimmäisen keksin päälle samalla tavalla kermaseosta kuin alempaan kerrokseen.
Koristele haluamillasi vähäsokerisilla koristeilla.
Huomioita:
Jos keksi hajoaa kakkua kootessa tai keksiä tarjoilulautaselle liu'uttaessa, ei hätää. Voit vaivihkaa koota hajonneen keksin tarjoilualustan päälle. Täytetystä ja koristellusta kakusta kukaan ei huomaa, että keksissä on halkeamia!
Kakut kannattaa nauttia samana päivänä, sillä keksi menettää rapeutensa säilytyksen aikana. Kakut tosin säilyvät muuten jääkaapissa useita päiviä.
Keksipohjat kannattaa valmistaa juhlia edeltävänä päivänä tai jopa vieläkin aikaisemmin. Ne säilyvät huoneenlämmössä ja hyötyvät kunnon jäähtymis- ja kiinteytymisajasta. Näin ei tule viimehetken paniikkia keksien leipomisen kanssa juuri ennen juhlia.
- aamiainen
- äitienpäivä
- alkuruoka
- appelsiinistevia
- avokadoöljy
- bagelit
- britakakku
- browniet
- chiasiemenet
- chiavanukas
- coleslaw
- dippi
- Ellin Premium-perunakuitu
- fathead
- fudge
- ghee
- glögi
- gluteeniton
- gluteeniton kakku
- gluteeniton leipä
- gluteeniton leivonta
- gluteeniton omenapiiras
- gluteeniton pizza
- gluteeniton taikina
- gluteenittomat keksit
- gluteenittomat sämpylät
- hasselpähkinä
- itsetehty
- jääkahvi
- jäätee
- jauheliha
- joululaatikko
- joululimppu
- juoma
- juustokakku
- kääretorttu
- kahvi
- kakkupohja
- kala
- karamellistevia
- karnivori
- kastike
- keitto
- keksikakku
- kesäkurpitsa
- keto
- keto-coleslaw
- keto-omenapiiras
- ketoaamiainen
- ketobagelit
- ketobrowniet
- ketodippi
- ketodonitsit
- ketogeeninen
- ketoglögi
- ketohalva
- ketoherkku
- ketohillo
- ketohodarit
- ketojäätelö
- ketojälkiruoka
- ketojoulu
- ketojoululimppu
- ketojuhlat
- ketokahvi
- ketokakku
- ketokarkki
- ketokeksit
- ketokurpitsapiirakka
- ketoleipä
- ketoleivonta
- ketoletut
- ketolevite
- ketolisuke
- ketomukikakku
- ketomustikkapiirakka
- ketopannukakut
- ketopasha
- ketopiirakka
- ketopizza
- ketopizzapohja
- ketopulla
- ketopuuro
- ketorösti
- ketosämpylät
- ketotaikina
- kookosmanna
- kotitekoinen mascarpone
- kuiduton
- kukkakaali
- kukkakaali-coleslaw
- kuppikakut
- kurkumalatte
- kurpitsapiirakkamauste
- kurpitsasose
- lakritsi
- lasagne
- lasten synttärit
- leivonta
- lihakiekko
- lihamureke
- lihapullat
- limppari
- lisuke
- majoneesi
- makeuttamaton
- maksapatee
- mansikkastevia
- marja-aronia
- mauste
- maustevoi
- minimuffinit
- mokkapalat
- mozzarellataikina
- muffinit
- mukikakku
- munamuffinit
- mustikkapiirakka
- mutakakku
- nakkipiilot
- pääruoka
- pääsiäinen
- pähkinätön
- parsakaali
- pasteijat
- pekoni
- perunakuitu
- piparkakku
- pizza
- pizzapohja
- possunaksut
- pumpkin spice latte
- puolukka
- puuro
- quiche lorraine
- rahkapullat
- rasvakahvi
- rösti
- rullakebab
- salaatinkastike
- salaatti
- sienipiirakka
- sisäelinjauhe
- sitruuna
- sokeriton
- sokeroimaton
- suklaa
- suklaadonitsit
- suklaakakku
- suklaakeksit
- suolainen piirakka
- syntymäpäiväkakku
- tahini
- täytekakku
- tortillalettu
- tyrni
- tyrnijuustokakku
- vähäsokerinen
- vanukas
- vegaaninen
- veriletut
- vhh
- viljaton puuro
- vinegrette
- voi
- voikahvi
- voileipäkakku
- vuokaleipä
- wieninleike
- yrttipaja
- yrttivoi