Karnivorin fathead- eli mozzarellataikina
- Kirjoittajan Elviira Krebber postaamat
- 0 kommenttia

Karnivorin fathead- eli mozzarellataikina
Arvostelut: 5.0 tähteä 6 käyttäjältä
Kategoria:
Leivonta
Annokset:
1—16
Valmisteluaika:
15 minuuttia
Kypsennysaika:
25 minuuttia
Tekijä:
Elviira Krebber
Mozzarella- eli fathead-taikina on tuttu monelle ketoilijalle. Olen itsekin julkaissut muutamia erilaisia mozzarellataikinareseptejä blogeissani ja kirjoissani.
Nuo ketoilijoiden versiot kuitenkin sisältävät jotain kasviperäistä, kuten mantelijauhoa, kookosjauhoa tai perunakuitua. Koska itse olen karnivoriruokavaliolla, halusin kehittää täysin eläinperäisen mozzarellataikinan.
Mozzarellataikinahan on luonnollisesti hyvin eläinperäinen, koska se sisältää juustoraastetta, tuorejuustoa ja kananmunaa. Se kuitenkin vaatii jonkinlaisen jauhon, joka usein on kasvipohjainen.
Tein ensimmäiset karnivorin mozzarellataikinakokeilut jo maaliskuussa 2024. Laitoin jauhoksi kananmunanvalkuaisjauhetta. Taikina oli tahmeaa, mutta kun tarpeeksi laitoin jauhetta, siitä tuli ihan ok. Tein pastejoita, jotka kohosivat upeasti uunissa.
Vaan maku ja rakenne oli pettymys: aivan kuin pahvia söisi! Rakennekin oli tiivistä ja supersitkeää.
Tein toisen kokeilun, johon lisäsin liivatejauhetta. Nyt valkuaisjauhe paakkuuntui, mutta taikina oli muuten helpompi käsitellä. Tein jälleen pasteijoita, jotka kohosivat komeasti. Lopputulos oli kuitenkin vielä pahvisempi!
Pari viikkoa sitten sain idean: possunaksujauhelma — tuo karnivorin luottojauho — varmaan toimisi jauhona mozzarellataikinassa.
Ei kun kokeilemaan! Ei ollut mitään hajua, paljonko possunaksujauhoa pitäisi käyttää, joten aloitin summamutikassa 60 g:lla ja päätin lisätä sitä taikinaa vaivatessani vähitellen, kunnes koostumus oli sopiva. Ei tarvinnut lisätä kuin 10 g, kun taikina oli täydellinen.
Kaulin taikinan pizzapohjaksi ja kokosin karnivoritäytteet päälle: kinkkua, juustoraastetta ja pepperonia. Lopputulos oli erinomainen!
Tein vielä toisen satsin taikinaa, ja siitä kyhäsin nakkipiiloja, eli käärin taikinaa neljään osaan paloiteltujen lisäaineettomien nakkien ympärille. Jälleen oli erittäin onnistunut lopputulos! Meillä poika söi innoissaan nakkipiiloja sokeroimattoman ketsupin kanssa.
Teen muuten aina mozzarellataikinan kattilassa, en mikrossa, jossa se yleensä tehdään. Mikrossa tehden tulos on helposti epätäsainen ja mikä pahinta, sormet palavat polttavan kuumassa taikinassa. Kattilassa tehden taikinaa pystyy hallitsemaan paremmin, eikä siitä tule tulikuuma.
Tätä taikinaa tulen varmasti käyttämään paljon karnivorileipomuksissa. Se on täysin eläinperäinen ja kuiduton — mistä vatsani tykkää.
P.S. Olen julkaissut reseptin myös englanninkielisessä blogissani. Sieltä voi katsoa vaihekuvia taikinanteosta.

Ainekset:
-
150 g tärkkelyksetöntä juustoraastetta
-
2 rkl (30 g) maustamatonta täysrasvaista karrageenitonta tuorejuustoa
-
1 luomumuna
-
70 g hienoksi jauhettuja possunaksuja
Ohjeet:
Laita juustoraaste ja tuorejuusto pieneen kattilaan.
Kuumenna hyvin miedolla lämmöllä koko ajan lusikalla sekoittaen, kunnes seos on tasaista ja muistuttaa muovailuvahapalloa.
Ota kattila pois liedeltä. Lisää muna ja possunaksujauhelma. Vaivaa käsin, kunnes taikina on tasaista. (Kannattaa pitää hanskoja!)
Käytä taikinaa pizzapohjana, nakkipiiloihin, pasteijoihin tai muihin karnivorileipomuksiin voitaikinan tapaan. (Paista leipomukset 175 °C:ssa.)
-
Postattu
fathead, gluteeniton leivonta, karnivori, ketoleivonta, mozzarellataikina, nakkipiilot, pizzapohja, possunaksut
- alkuruoka
- ananasstevia
- appelsiinistevia
- bagelit
- britakakku
- browniet
- chiavanukas
- clotted cream
- colastevia
- coleslaw
- dippi
- Ellin Premium-perunakuitu
- fathead
- fudge
- glögi
- gluteeniton leivonta
- itsenäisyyspäivä
- jääkahvi
- jäätee
- jauheliha
- joululaatikko
- joululimppu
- juoma
- juustokakku
- kääretorttu
- kakkupohja
- karamellistevia
- karnivori
- kastike
- keitto
- keksikakku
- keto-coleslaw
- keto-omenapiiras
- ketoaamiainen
- ketobagelit
- ketobrowniet
- ketodippi
- ketodonitsit
- ketoglögi
- ketohalva
- ketohillo
- ketohodarit
- ketojäätelö
- ketojälkiruoka
- ketojoulu
- ketojoululimppu
- ketojuhlat
- ketokahvi
- ketokakku
- ketokarkki
- ketokeksit
- ketokurpitsapiirakka
- ketolasagne
- ketoleipä
- ketoleivonta
- ketoletut
- ketolevite
- ketolisuke
- ketomajoneesi
- ketomukikakku
- ketomustikkapiirakka
- ketomysli
- ketopannukakut
- ketopasha
- ketopasteijat
- ketopiirakka
- ketopizza
- ketopizzapohja
- ketopulla
- ketopuuro
- ketorösti
- ketosalaatinkastike
- ketosämpylät
- ketot "Bountyt"
- ketotortilla
- ketotryffelit
- ketovohvelit
- kotitekoinen mascarpone
- kukkakaali-coleslaw
- kuppikakut
- kurkumalatte
- kurpitsapiirakkamauste
- kurpitsasose
- lakritsi
- lasagne
- lasten synttärit
- lihakiekko
- lihamureke
- lihapullat
- limettistevia
- limppari
- lisuke
- majoneesi
- maksapatee
- mangostevia
- mansikkastevia
- mätimousse
- minimuffinit
- minttu
- mokkapalat
- mozzarellataikina
- muffinit
- mukikakku
- munamuffinit
- mustikkapiirakka
- mutakakku
- nakkipiilot
- pääruoka
- pääsiäinen
- panna cotta
- pasteijat
- pikkusyötävä
- piparkakku
- pizzapohja
- possunaksut
- pumpkin spice latte
- quiche lorraine
- rahkapullat
- rasvakahvi
- rösti
- rullakebab
- sienipiirakka
- sisäelinjauhe
- sitruuna
- sokerijuurikaskuituhiutaleet
- sokeroimaton
- suklaa
- suklaadonitsit
- suklaakakku
- suklaakeksit
- suolainen piirakka
- täytekakku
- tortillalettu
- tyrni
- tyrnijuustokakku
- vadelmastevia
- vähäsokerinen
- vanilliinistevia
- vanukas
- vegaaninen
- veriletut
- viljaton puuro
- vohvelit
- voikahvi
- voileipäkakku
- wieninleike