Perinteinen karjalanpaisti
- Kirjoittajan Elviira Krebber postaamat
- 11 kommenttia

Perinteinen karjalanpaisti
Arvostelut: 4.8 tähteä 78 käyttäjältä
Kategoria:
Pääruoat
Annokset:
6
Valmisteluaika:
10 minuuttia
Kypsennysaika:
3 tuntia
Tekijä:
Elviira Krebber
Olin todella yllättynyt huomatessani, että kaikista perinteisimpään versioon karjalanpaistista ei tule kasviksia eikä mausteita. No, sehän sopii paremmin kuin hyvin karnivorielämäntapaani!
Kaivelin nimittäin äidin vanhat keittokirjat esiin, eikä missään niiden karjalanpaistiresepteissä ollut käytetty kasviksia tai minkäänlaisia mausteita — suolan lisäksi. Netin karjalanpaistiohjeet sisältävät juureksia ja mausteita (usein maustepippuria ja laakerinlehteä), mutta miksi lisätä jotain, kun ilman tulee vielä parempaa?
Vanhojen keittokirjojen lisäksi käytin lähteenä Anu Hopian Kemiaa keittiössä -kirjaa, jossa on myöskin karjalanpaistiresepti. Eikä siinäkään ole muita mausteita kuin suola.
Tuon kirjan ohjeiden mukaisesti karjalanpaistista tulee parhain, kun sen ensin antaa ruskistua oikein kuumassa uunissa (300 °C; tosin omani ei taivu kuin 250 °C:een, mutta se toimi varsin hyvin). Tämän jälkeen paistia kypsennetään 150 °C:ssa yhteensä kolme tuntia.
Halusin käyttää perinteiseen karjalanpaistiin kolmea eri lihaa. Ostin kaupasta valmiin karjalanpaistisekoituksen (60 % possua ja 40 % nautaa, kun 50-50-versiota ei valitettavasti ollut saatavilla). Lisäksi ostin uusiseelantilaista lammasta, jota paloittelin mukaan noin yhden kolmasosan lihamäärästä.
Sitten vain suolat ja vedet päälle ja uuniin, ensin oikein kovalle lämmölle ja sitten pienemmälle.
Ja tuli kuulkaas pojat ja tytöt tosi hyvää!

Ainekset:
-
400 g naudanlihaa
-
400 g possunlihaa
-
400 g lampaan- tai karitsanlihaa
-
2 tl (tai maun mukaan) puhdistamatonta merisuolaa
-
vettä
Ohjeet:
Laita uuni kuumenemaan 300 °C:een (250 °C käy myös).
Laita kaikki lihat pataan, mieluiten rasvaisin liha päällimmälseksi.
Ripottele suola lihojen päälle.
Kaada pataan niin paljon vettä, että lihat juuri ja juuri peittyvät.
Laita pata uuniin ja anna paistua niin kauan, että ylimmäiset lihat ovat ruskistuneet. 300 °C:ssa tähän menee noin 15—20 minuuttia, 250 °C:ssa puolisen tuntia.
Käännä uunin lämpö 150 °C:een. Paista karjalanpaistia yhteensä 3 tuntia.
Tarjoile sellaisenaan tai vähähiilarisen lisukkeen kanssa.
11 kommenttia
- aamiainen
- äitienpäivä
- alkuruoka
- appelsiinistevia
- avokadoöljy
- bagelit
- britakakku
- browniet
- chiasiemenet
- chiavanukas
- clotted cream
- coleslaw
- dippi
- Ellin Premium-perunakuitu
- fathead
- fudge
- ghee
- glögi
- gluteeniton
- gluteeniton kakku
- gluteeniton leipä
- gluteeniton leivonta
- gluteeniton mysli
- gluteeniton omenapiiras
- gluteeniton pizza
- gluteeniton taikina
- gluteenittomat keksit
- gluteenittomat sämpylät
- hasselpähkinä
- itsenäisyyspäivä
- itsetehty
- jääkahvi
- jäätee
- jauheliha
- joululaatikko
- joululimppu
- juoma
- juustokakku
- kääretorttu
- kahvi
- kakkupohja
- kala
- karamellistevia
- karnivori
- kastike
- keitto
- keksikakku
- kesäkurpitsa
- keto
- keto-coleslaw
- keto-omenapiiras
- ketoaamiainen
- ketobagelit
- ketobrowniet
- ketodippi
- ketodonitsit
- ketogeeninen
- ketoglögi
- ketohalva
- ketoherkku
- ketohillo
- ketohodarit
- ketojäätelö
- ketojälkiruoka
- ketojoulu
- ketojoululimppu
- ketojuhlat
- ketokahvi
- ketokakku
- ketokarkki
- ketokeksit
- ketokurpitsapiirakka
- ketoleipä
- ketoleivonta
- ketoletut
- ketolevite
- ketolisuke
- ketomukikakku
- ketomustikkapiirakka
- ketomysli
- ketopannukakut
- ketopasha
- ketopiirakka
- ketopizza
- ketopizzapohja
- ketopulla
- ketopuuro
- ketorösti
- ketosämpylät
- ketotaikina
- kookosmanna
- kotitekoinen mascarpone
- kuiduton
- kukkakaali
- kukkakaali-coleslaw
- kuppikakut
- kurkumalatte
- kurpitsapiirakkamauste
- kurpitsasose
- lakritsi
- lasagne
- lasten synttärit
- leivonta
- lihakiekko
- lihamureke
- lihapullat
- limppari
- lisuke
- majoneesi
- makeuttamaton
- maksapatee
- mansikkastevia
- marja-aronia
- mätimousse
- mauste
- maustevoi
- minimuffinit
- mokkapalat
- mozzarellataikina
- muffinit
- mukikakku
- munamuffinit
- mustikkapiirakka
- mutakakku
- nakkipiilot
- pääruoka
- pääsiäinen
- pähkinätön
- panna cotta
- parsakaali
- pasteijat
- pekoni
- perunakuitu
- pikkusyötävä
- piparkakku
- pizza
- pizzapohja
- possunaksut
- pumpkin spice latte
- puolukka
- puuro
- quiche lorraine
- rahkapullat
- rasvakahvi
- rösti
- rullakebab
- salaatinkastike
- salaatti
- sienipiirakka
- sisäelinjauhe
- sitruuna
- sokerijuurikaskuituhiutaleet
- sokeriton
- sokeroimaton
- suklaa
- suklaadonitsit
- suklaakakku
- suklaakeksit
- suolainen piirakka
- syntymäpäiväkakku
- tahini
- täytekakku
- tortillalettu
- tyrni
- tyrnijuustokakku
- vähäsokerinen
- vanukas
- vegaaninen
- veriletut
- vhh
- viljaton puuro
- vinegrette
- voi
- voikahvi
- voileipäkakku
- vuokaleipä
- wieninleike
- yrttipaja
- yrttivoi
Kyllä lihat kannattaa ruskistaa ennen pataan laittoa, saa kirkkaan liemen. Kannattaa kokeilla myös naudan maksaa paistissa,sanoisin että herkullista.
Hei @Pia – viela kysyn siita pannun kannesta. Eiko se paisti kuivu jos jattaa kannen pois? Ihan vaan utelen.
En koskaan laita karjalanpaistiin mitään porkkanoita. Ei ne sinne kuulu. Kohta lähtee karjalanpaisti uuniin. Ja porkkanoista teen laatikon.
Olen tehnyt tällä reseptillä nyt kaksi kertaa: Ensimmäinen ilman vihanneksia ja toisen kerran niin että mukana pari porkkanaa ja pari sipulia. Jälkimmäinen oli rouvan mukaan taivaallista. Seuraavaksi lisään mukaan vielä jotain muuta.
Karjalaiset sukujuuret omaavana olenkin ihmetellyt noita porkkanaa ja sipulia sisältäviä karjalanpaisti reseptejä. Ei ne kuulu alkuperäiseen reseptiin. Itse en koskaan osta valmista lihasekoitusta vaan valitsen ja kuutioin lihat itse. Liha voi olla possua ja nautaa tai hyvällä tuurilla hirvenlihaa. Minun karjalanpaististani löytyy kyllä suolan lisäksi hieman yrttejä, muutama valkosipulin kynsi ja hillitysti pippuria.