Uusi, tuore erä Ellin lempimaustetta eli kurpitsapiirakkamaustetta on saatavilla! 🤗
ILMAINEN TOIMITUS YLI 79 €:n TILAUKSILLE / ILMAINEN NOUTO TAMPEREELTA 💙 Huom! Minimitilaus 10 € (ilman postikuluja)

Ketoruokavalion pieni ABC

  • 4 kommenttia
Ketoruokavalion pieni ABC

Sydämellisesti tervetuloa sivuilleni ja puhtaan keton maailmaan!

Tässä kirjoituksessa valotan, mitä on ketoruokavalio, mihin se perustuu ja minkälaisia tuloksia ihmiset ovat sillä saavuttaneet.

Ja vaikket ketoositilaa ruokavaliollasi havittelisikaan tai tiukkaa ketoa haluaisikaan noudattaa, tästä kirjoituksesta ja näistä nettisivuista on silti äärimmäisen suuri hyöty: opit puhtaan, gluteenittoman, vähäsokerisen ja ravitsevan ruoan salat.

Miksipä et siis tekisi hyvinvointiasi mahdollisimman helpoksi ja herkulliseksi näiden sivujen ja verkkokauppaani kokoamieni tuotteiden avulla. Nyt sinulla on vihdoinkin mahdollisuus onnistua!

Jos sana “ketoosi” tai ketoruokavalio kuulostaa vieraalta, ei hätää. Opit tässä artikkelissa (puhtaan!) ketoruokavalion pääpiirteet ja lyömättömät edut kansankielellä selitettynä. Anna siis tämän tekstin ja verkkokauppani helpottaa elämääsi, ostoksiasi ja ruokailuasi.

Ketoruokavalio on hyvin vähähiilihydraattinen ruokavalio

Mikä on ketoruokavalio?

Ketoruokavalion eli ketogeenisen ruokavalion suosio on ollut huipussaan jo monta vuotta ja kiinnostus ketoilua kohtaan vain kasvaa. Eikä ihme: moni pudottaa tällä ruokavaliolla uskomattomia määriä painoa tai taklaa toinen toistaan haastavampia terveysongelmia — kuten itsekin tein.

Kaikessa lyhykäisyydessään ketoruokavaliossa suurin osa energiasta tulee rasvasta, proteiinia syödään kohtuullisesti ja hiilihydraattien määrää rajoitetaan niin paljon, että keho menee tilaan nimeltä ketoosi, joka on luonnollinen aineenvaihdunnan tila.

Ketoosissa ihminen käyttää sekä rasvoja että maksan tuottamia ketoaineita energian lähteenä ennemmin kuin hiilihydraateista saatavaa glukoosia — joka onkin modernin länsimaisen ruokavalion pääenergianlähde. Ketoosilla on monia hyötyjä, joista saat pian lisää tietoa.

Ketoruokavalio on siis vähäsokerinen ja vähähiilihydrattinen ruokavalio, mutta se poikkeaa esimerkiksi karppauksesta ja Atkinsin ruokavaliosta siinä, että ketoruokavaliolla kiinnitetään huomiota ketoositilaan ja ketoaineisiin, joita elimistö tuottaa hiilihydraattien rajoittamisen ansiosta.

Ketoosissa ei suinkaan tarvitse olla koko ajan (jos ketoosia ei käytetä terapeuttisiin tarkoituksiin), vaan siitä voi poistua vaikkapa kerran päivässä — mutta ei hiilareita syömällä vaan proteiinia syömällä. On tärkeää, että insuliinia erittyy tarpeeksi, jotta elektrolyyttitasapaino pysyy ja kilpirauhanen toimii hyvin.

Ketoosi on ihmisen luonnollinen aineenvaihdunnan tila

Miten ketoruokavalio poikkeaa tavanomaisesta ruokavaliosta?

Tavanomainen länsimainen ruokavalio — sekä ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio — sisältää roppakaupalla hiilihydraatteja. Ruoansulatusjärjestelmäsi pilkkoo syömäsi hiilarit glukoosiksi, joka päätyy verenkiertoon. Tällöin haima erittää insuliinia, jotta glukoosi pääsee verenkierrosta soluihin energiaa tuottamaan.

Normaalisti veressä on sokeria (eli glukoosia) teelusikallisen verran. Pelkästään hiilihydraattipitoisessa välipalassa — esim. patonki ja lasillinen appelsiinimehua — saattaa olla kymmenkertainen määrä hiilihydraatteja verrattuna veren normaaliin sokerimäärään.

Kun tällaisen hiilaripitoisen välipalan sisältämä glukoosi päätyy vereen, tarvitaan aimo annos insuliinia — ja nopeasti — jotta glukoosi saadaan verestä soluihin ennen kuin se aiheuttaa haittoja. Kaikki varmaan jo tietävätkin korkean verensokerin aiheuttamat haitat. (Jos et tiedä, ei hätää, sillä aion tästäkin kirjoittaa pian — ja kirjoistani saat myös lisätietoa.)

Aineenvaihdunnaltaan terve ihminen käyttää siis glukoosin energiaksi ja varastoi sitä myös glykogeenina maksaan ja lihaksiin myöhempää energiantarvetta varten. Jos ihmisen sokeriaineenvaihdunta on häiriintynyt — kuten valtaosalla ihmisistä nykyään on — elimistö ei pysty käsittelemään hiilihydraatteja normaalilla tavalla. Tällä hetkellä amerikkalaisista 88 %:lla on häiriintynyt metabolia, enkä usko, että me suomalaiset jäämme tässä paljon jälkeen.

Liiasta hiilarinsyönnistä on paljon haittaa

 

Mitä haittaa on runsaasta hiilarinsyönnistä?

Runsas hiilarinsyönti kostautuu metabolisina ongelmina, insuliiniresistenssinä sekä ylipainona. Koska elimistö ei pysty varastoimaan kerralla paljon hiilihydraatteja, se muuntaa ne rasvaksi, joka kertyy elimistöön ja aiheuttaa ylipainoa ja lukuisia muita ongelmia. Korkea verensokeri on hyvin haitallista.

Aivotkaan eivät tykkää verensokerin heilahteluista tai ylipäätänsä korkeahiilarisesta ruokavaliosta. Myös monet neurologiset ongelmat voivat pahentua hiilihydraattipitoista ruokavaliota noudatettaessa, samoin kuin mielenterveysongelmat. Itse pääsin eroon 12 vuotta jatkuneesta paniikkihäiriö- ja masennuslääkityksestä ketoruokavalion avulla.

Ja vaikka ihminen olisikin terve, jatkuvat verensokerin heilahtelut ja alituisesti korkealle kapuava verensokeri voi aiheuttaa melkoista tuhoa pitkän ajan kuluessa. Onkin katsottu, että kaikkien kroonisten sairauksien takana olisi insuliiniresistenssi ja yleensäkin se, että solujen energiantuotanto (mitokondriot) ei toimi optimaalisesti. Runsas hiilihydraattien pitkäaikainen syönti johtaa juuri tähän.

Insuliiniresistenssi tarkoittaa, että vaikka veressä olisi runsaasti insuliinia, se ei pääse toimimaan kunnolla. Solut ovat ikään kuin kuuroja sille eivätkä avaa porttejaan, jotta glukoosi pääsisi soluihin sisään energiantuottoa varten. Näin veressä on runsaasti sekä glukoosia että insuliinia — joka taas on äärimmäisen huono juttu terveyden kannalta.

Lisäksi kannattaa muistaa Randle-sykli, meissä ihmisissä oleva mekanismi, joka löydettiin jo kymmeniä vuosia sitten. Tästäkin aion kirjoittaa enemmän, sillä sen aktivoiminen yhtäaikaa rasvaa ja sokeria syömällä on vielä insuliiniresistenssiäkin kohtalokkaampaa. Insuliiniresistenssi on itse asiassa vain käsite, sitä ei pystytä mittaamaan mitenkään. Korkea verensokeri sen sijaan on hyvin konkreettinen haitta, ja sen pystyykin hyvin mittaamaan.

Palataanpa insuliiniin. Insuliinilla on lukuisia muitakin tehtäviä kuin ohjata veren glukoosi soluihin. Insuliini on varastoiva hormoni, joka tarkoittaa sitä, että kun veressä on insuliinia, elimistö ei pura varastoja vaan täyttää niitä. Esimerkiksi rasvanpoltto estyy, kun veressä on insuliinia. Jo tämänkään vuoksi korkeahiilarinen ruokavalio ei ole optimaalinen laihdutukseen.

Insuliini myös huolehtii elektrolyyttitasapainostamme sekä kilpirauhasen normaalista toiminnasta. Se on tärkeä hormoni, mutta sitä ei saa erittyä liian usein.

Korkeahiilarinen ruokavalio aiheuttaa myös muita aineenvaihdunnallisia ongelmia kuten korkeaa verenpainetta, dementiaa ja jopa syöpää. Ja luonnollisesti pitkäaikaisen liian hiilarimäärän syömisen ilmeisin seuraus on sokeritauti eli 2-tyypin diabetes.

Tavanomaisen ruokavalion suurimmat ongelmat:

  • Liian paljon hiilihydraatteja
  • Syödään liian usein
  • Saadaan liikaa lisäaineita ja muita synteettisiä kemikaaleja
  • Ruoasta ei saada tarpeeksi suojaravintoaineita
  • Ruoka on halpuutettua joten terveytesikin on halpuutettu!
  • Johtaa ennen pitkää terveysongelmiin

Hiilihydraattien radikaali rajoittaminen saa elimistön ketoosiin

Mihin ketoruokavalion teho perustuu?

Näitä terveysongelmia moni lähteekin taklaamaan ketoruokavaliolla. Kun hiilihydraatteja rajoitetaan ruokavaliosta niin paljon, että elimistö menee ketoosiin (eli alkaa polttaa rasvaa glukoosin sijaan), insuliinia ei erity koko ajan ja verensokerikin pääsee laskemaan normaaliksi.

Tämä tarkoittaa sitä, että elimistöllä on vihdoinkin mahdollisuus alkaa purkaa rasvavarastojaan ja käyttää niitä energiaksi. Rasva siis palaa ketoruokavaliolla automaattisesti!

Voikin katsoa, että meillä ihmisillä on kaksi erilaista polttoainetankkia, glukoosipolttoainetankki ja rasvapolttoainetankki. Tavanomaista ruokavaliota noudattavat eivät useinkaan käytä rasvapolttoainetankkia vaan glukoosipolttoainetankkia. Tämän liikakäytön seurauksena tulee juurikin edellämainittuja terveysongelmia, jotka voivat ilmetä pikku vaivoista henkeä uhkaaviin sairauksiin.

Ketoruokavaliolla taas ihminen käyttää lähes yksinomaan rasvapolttoainetankkia. Elimistö käyttää joko ravinnon rasvaa tai omaa rasvaansa energiaksi. Lisäksi maksa muodostaa ketoaineita, joita myös käytetään energiaksi.

Aivotkin itse asiassa suosivat ketoaineita energianlähteenään aina kun niitä on saatavilla. On vanhaa ja väärää tietoa, että aivot vaatisivat välttämättä ravinnosta glukoosia. Pieni osa aivoista toki vaatii glukoosia, mutta maksa muodostaa kaiken tarvittavan glukoosin itse. (Hifistelijöille tiedoksi, että tämän prosessin nimi on glukoneogeneesi.) Vaikket siis saisi ruoan mukana grammaakaan glukoosia, pysyt siis hengissä ja vieläpä erityisen toimintakykyisenä, kiitos ketoositilan!

Hiilihydraatti onkin ainoa ei-välttämätön makroravintoaine, jota meidän ei tarvitse saada ravinnosta. Rasvaa ja proteiinia sen sijaan tarvitsemme välttämättä. Miksi siis viralliset ravitsemussuositukset suosittelevat ei-välttämättömiä hiilihydraatteja pääasialliseksi energianlähteeksi?

Ihminen pystyy muodostamaan kaiken tarvitsemansa glukoosin itse.

Miten ketoosi eroaa ketoasidoosista?

Ketoosista puhuttaessa on tärkeää erottaa ketoosi ja ketoasidoosi. Vielä nykyäänkin terveydenhoitohenkilökunta lääkäreitä myöten sekoittaa ketoosin ja ketoasidoosin. Ketoosi on meille luonnollinen aineenvaihduntatila kun taas ketoasidoosi on hengenvaarallinen toimintahäiriö, joka pitää korjata välittömästi.

Mm. 1-tyypin diabeetikoilla voi esiintyä ketoasidoosia. Alkoholisteillakin ketoasidoosia on tavattu, jos he eivät ole syöneet päiväkausiin, vaan eläneet pelkän vettä väkevämmän voimalla.

1-tyypin diabeetikon haima ei tuota (lähes ollenkaan) insuliinia. Jos hän siis syö hiilaripitoista ruokaa, veressä on paljon glukoosia ja koska haima ei eritä insuliinia, glukoosi ei pääse verestä soluihin. Samanaikaisesti maksa tuottaa ketoaineita niin paljon, että elimistö happamoituu ja joutuu ketoasidoositilaan. Tällainen ihminen tarvitsee nopeaa sairaalahoitoa.

Ketoaineissa ei ole mitään vaarallista ihmisille, jotka eivät pode 1-tyypin diabetesta tai erästä harvinaista 2-tyypin diabeteksen muotoa, jossa haima ei eritä insuliinia. Asia on itse asiassa päinvastoin: ketoaineet ovat täysin luonnollisia elimistön aineita joita erittyy pieniä (joskaan ei merkittäviä) määriä jopa korkeahiilarisella ruokavaliolla vaikkapa yön paaston jälkeen.

Sitä paitsi, ketoasidoosiin tarvitaan sekä korkea verensokeri että korkea ketoainepitoisuus, ja ketoruokavalion mukaan syövä ei tällaiseen tilaan päädy, koska verensokeri ei pääse nousemaan korkealle kun hiilareita ei syödä paljoa.

Kun siis elimistö erittää insuliinia, ketoasidoosista ei pitäisi olla huolta. Itse asiassa 1-tyypin diabeetikkokin hyötyy ketoruokavaliosta, koska insuliinilääkityksen tarve laskee huomattavasti. On tutkimuksia, joissa varhain todettu 1-tyypin diabetes on saatu kokonaan hallintaan ketogeenisen ruokavalion avulla niin, ettei insuliinilääkitystä tarvita ollenkaan. Jos 1-tyypin diabeetikko haluaa kokeilla ketoruokavaliota, se tulisi aina tapahtua lääkärin tarkassa valvonnassa.

Ketoosi on täysin luonnollinen ja turvallinen tila

Onko ketoosi vaarallista?

Ketoosi ei missään nimessä ole vaarallinen tila, vaan kaikista luonnollisin aineenvaihdunnan tila meille ihmisille. Nykyinen hiilarinsyönti ja korkea verensokeri sen sijaan on vaarallinen tila, koska se on meille äärimmäisen epäluonnollista, eikä elimistömme osaa käsitellä niin suurta hiilarimäärää, jota monet syövät.

Ihmislaji olisikin kuollut sukupuuttoon ilman ketoaineita. Kun ruokaa ei ole ollut saatavilla, ketoaineet ovat olleet ystäviämme ja pelastajiamme ja taanneet energiansaannin silloin, kun energiaa ei ole tullut ravinnosta. Näinä ruokarunsauden päivinä ketoaineet ovat pelastajiamme ketoruokavalion muodossa säästääksemme meidät korkeahiilarisen ruokavalion aiheuttamilta kiroilta.

Ketoosin luonnollisuudesta puhuttaessa täytyy vielä korostaa, että vauvat ovat syntyessään ketoosissa ja ketoositila on ehdoton vauvojen optimaaliselle aivojen kehitykselle. Äidinmaito sisältääkin keskipitkiä rasvahappoja, joista vauvan maksa muodostaa ketoaineita. Näin siis ketoositila on luonnollisesti mukana ihmisen elämässä heti syntymästä alkaen.

Ketoruokavaliota voi tarkastella vaihtoehtona paastolle ja ruoan määrän rajoittamiselle, mutta ilman nälkiintymistä ja epämukavaa tunnetta. Kaikkien näiden — ketoruokavalion, paaston ja ruokamäärän rajoittamisen — on todettu tutkimuksissa pidentävän ikää. Ruoan määrän rajoittamisen ja alituisten paastojen ongelmana vain on elimistön säästöliekki, eli aineenvaihdunnan hidastuminen. Hyvin koostettua ketoruokavaliota noudattamalla säästöliekistä ei ole pelkoa. Toki paastoilu ja varsinkin pätkäpaastoilu on suotavaa, mutta pitkäaikainen kalorirajoitus on mielestäni kyseenalaista. Kaloreja kun ei pitäisi ollenkaan laskea.

Maailman huipulla olevat kestävyysurheilijat suosivat nykyään ketoruokavaliota. Triathlonistit, maratoonarit ja muut pitkäkestoisia urheilusuorituksia tekevät tarvitsevat ketoruokavaliota päästäkseen huipulle, niin ylivoimaisia tuloksia tällä ruokavaliolla voidaan saavuttaa!

Myös kehonrakentajat suosivat ketoruokavaliota tai pelkästään eläinperäisiä ruokia sisältävää karnivoriruokavaliota. Pääsääntöisesti lihas ei tarvitse kasvaakseen hiilaria.

Ketoruokavalio kiteytettynä

Miten aloittaa ketoruokavalio?

Ennen kuin ryntää aloittamaan ketoruokavaliota, siihen on hyvä perehtyä tarkemmin lukemalla vaikkapa kirjoittamani Parantava ketoosi -kirja, Koko perheen järkevä ruokavalio -kirja, varaamalla minulta konsultointiajan tai osallistumalla luotettavan järjestäjän järjestämälle nettikurssille.

Ennen ketoruokavalion aloittamista on hyvä tietää, että alkupäivinä — tai jopa -viikkoina — olo ei välttämättä olekaan niin euforinen kuin toivoisi. Kehosi nimittäin vaatii sopeutumisvaiheen, jotta se osaa alkaa käyttää rasvapolttoainetankkia maksimaalisen hyvin. Mitä hiilarihuuruisempi menneisyys sinulla on, luultavasti sitä tukalampi tämä sopeutumisvaihe eli niin sanottu ketoadaptaatio on.

Ei huolta, tämä ketoflunssaksi kutsuttu olotila menee kyllä ohi ja oireet, eli väsymyksen, heikotuksen, päänsäryn ja huonon olon, saa pois nauttimalla tarpeeksi nesteitä ja varsinkin suolaa. Markkinoiden parhaimmat suolat löydätkin tästä verkkokaupasta, joten ne kannattaa ottaa jokapäiväiseen käyttöön ketoilun alusta asti. Myös luuliemijauhe on mineraalipitoista, joten silläkin voi taklata ketoflunssan oireita.

On myös hyvä muistaa, että radikaaleja ruokavaliomuutoksia ei tule tehdä yhdessä yössä. Se on erittäin haitallista suolistobakteereille. Kun muutokset tehdään usean viikon aikana, sekä pää että maha pysyvät mukana.

Ketoositilan syvyyttä pystyy mittaamaan ja nykyään se on hyvin helppoa. Varmin tulos tulee verestä mittaamalla, mutta hyvää osviittaa saa apteekin virtsatikuillakin. Hengitysilmasta ketoosia mittaavia laitteitakin on, mutta silti pitäisin veren ketoaineita luotettavimpana merkkinä ketoosista. Ketoositilaa ei välttämättä tarvitse mitata, mutta joillekin ketoosin konkreettinen havaitseminen voi toimia hyvänä kannustimena ruokavalion jatkamiseen.

Ketoilu siis kannattaa — nimen omaan puhdas ketoilu. Ketoruokavalion on todettu monissa tutkimuksissa ja lukuisten yksittäisten ihmisten kertomuksien perusteella helpottavan erilaisia sairauksia ja oireita jopa paremmin kuin markkinoilla olevat lääkkeet.

Hiilihydraattien rajoittaminen antaa keholle mahdollisuuden parantua

Mihin ketoruokavalio auttaa?

Ketoaineet ovat siis oiva energianlähde, mutta ne toimivat myös parantavasti.

Ketoruokavalio tuleekin halvaksi lääkkeisiin nähden. Sitä paitsi, yleensä vointi paranee ketoruokavaliolla kokonaisvaltaisesti. Lääkkeillä pyritään vaikuttamaan usein vain yhteen sairauteen tai oireeseen kun taas ketoruokavalio ja ketoositila auttaa kehoa korjaamaan koko elimistön ja jopa mielen ja nimen omaan ne juurisyyt, jotka ovat terveyden suistaneet raiteiltaan.

Esimerkiksi insuliiniresistenssin, rasvamaksan ja metabolisten ongelmien taklaamiseen ketoruokavalio toimii paremmin kuin mikään olemassa oleva lääke. Samoin rasva-aineenvaihdunnan ongelmat helpottuvat usein ketoruokavaliolla. Eikä ketoruokavaliolla ole sivuvaikutuksia toisin kuin lääkkeillä!

Seuraavassa on lueteltu sairauksia, joihin ketoruokavaliolla on saatu apua:

  • ylipaino (Huom! Ylipaino on oire, ei sairaus)
  • alipaino
  • neurologiset ongelmat ja dementia
  • väsymysoireyhtymä
  • mielenterveysongelmat
  • 2-tyypin diabetes, esidiabetes ja muut verensokeriongelmat
  • riippuvuudet
  • allergiat ja yliherkkyydet (esim. siitepölyallergia, hajuyliherkkyys)
  • tulehdukset
  • jotkin syövät
  • kilpirauhasongelmat
  • akne
  • migreeni ja krooninen päänsärky
  • nivelvaivat ja reuma
  • korkea verenpaine
  • rasvamaksa
  • suoliston ja ruoansulatuksen ongelmat
  • ientulehdus ja hampaiden reikiintyminen
  • sydän- ja verisuonisairaudet
  • epäedulliset veren rasva-arvot
  • refluksitauti
  • hormonaaliset ongelmat
  • turvotus
  • unettomuus
  • levottomat jalat
  • ADHD ja muut keskittymishäiriöt
  • hiivasyndrooma

Ketoruokavaliosta on saatu apua satoihin eri oireisiin ja sairauksiin

Tiivistelmä

Tässä kiteytettynä, mitä ketoosi ja ketoruokavalio on:

  • Ketoosi on ihmisen luonnollinen aineenvaihdunnan tila, jossa elimistö käyttää rasvaa ja ketoaineita energianlähteinään.
  • Ketoruokavalio on hyvin vähähiilihydraattinen ruokavalio, joka tähtää pitkäaikaiseen ketoositilaan.
  • Hiilihydraattien radikaali rajoittaminen saa elimistön ketoosiin.
  • Ketoruokavaliolla suurin osa energiasta tulee rasvasta. Proteiinia syödään kohtuullisesti ja hiilihydraatteja todella vähän.
  • Liika hiilihydraatti aiheuttaa haitallisen korkeaa verensokeria sekä rasvan kertymistä elimistöön.
  • Jotkin elimistön osat tarvitsevat glukoosia, mutta elimistö pystyy muodostamaan kaiken tarvitsemansa glukoosin itse. Siksi ravinnosta tarvittavan hiilihydraatin määrä on 0 g.
  • Keho ja mieli pääsevät parantamaan itseään lukuisista vaivoista, kun hiilihydraatteja rajoitetaan.
  • Ketoruokavaliosta on saatu apua satoihin eri sairauksiin ja oireisiin.

 

4 kommenttia

  • @Susa Ahola: Voi oikein hyvin käyttää. Itsellänikin on munuaisten vajaatoiminta niiden rakenteellisen vian vakia ja ketoruokavalio on vaikuttanut siihen suotuisasti. Toki munuaisarvoja kannattaa seurata ja jos on lääkitys, sitä pitää mahdollisesti säätää yhdessä lääkärin kanssa.

    - Elli
  • Hei, voiko munuaisten vajaatoimintaa sairastava käyttää ketoruokavaliota?

    - Susa Ahola
  • @Kari Frilander: Moni on saanut kilpirauhasen toimintaa normalisoitua ketoruokavalion avulla.

    - Elli
  • Minun epäillään sairastuvani kilpisrauha sairauteen. Siksi kiinnostunut nyt ketoosista.

    - Kari Frilander

Jätä kommentti

Huomaa, että kommentit hyväksytään ennen niiden julkaisemista.

Kommentti verkkokaupalle
Lisää kuponki

Lisää lahjapaketointi tuotteille 5 €:n lisähintaan

Mitäpä etsit? 🤗


Suosituimmat haut:  herkku  suklaa  leivonta  

Tilaa uutiskirjeeni

Saat ensimmäisenä tiedon uusista tuotteista, tarjouksista, blogipostauksista ym. kivasta <3