Puhdas ketoruokavalio vs. 'dirty' eli kökköketo
Nyt päästään yhteen lempiaiheistani — siksi nämäkin nettisivut ja verkkokauppa ovat olemassa! En nimittäin voi olla korostamatta puhtaan ketoruokavalion ja 'dirty' keton eroja. Olen suomentanut 'dirty' keton kökköketoksi, koska minusta se kuvaa varsin hyvin tätä kyseenalaista syömistapaa, joka on lyhytnäköinen eikä juuri kohenna terveyttä — ainakaan pitkän ajan kuluessa.
Toki ketoruokavalio ei ole mikään yksi ja täsmällinen kaikille sama ruokavalio. Ketoakin nimittäin sovelletaan yksilöllisesti. Pääpiirteet kuitenkin ovat samat: energiaa eniten rasvasta, kohtuullisesti proteiinia ja vain vähän hiilareita, jotta keho menee ketoosiin ja aineenvaihdunta myös pysyy suurimman osan ajasta tässä tilassa.
Sitä paitsi, kaikkien ei edes välttämättä tarvitse havitella ketoositilaa eikä ketoosissa välttämättä tarvitse olla koko ajan, päinvastoin, ketoositilasta tulisikin poistua vaikkapa kerran päivässä — muttei suinkaan hiilareita syömällä vaan sopiva määrä proteiinia.
Monille riittää hiilihydraattien radikaali vähentäminen ja ruokavalion järkevöittäminen niin, että sokeri ja kaikki tärkkelyspitoinen, kuten viljat, jätetään pois ja ruokavalio koostuu ravinteikkaista ja lisäaineettomista aineksista. Viljoissakin kun on haitta-aineita ja ne ovat äärimmäisen haastavia ruoansulatukselle — eivätkä ne ole edes erityisen ravinteikkaitakaan, kuten voit lukea täältä.
Ketoruokavaliota voi noudattaa monella tavalla — myös hyvällä tai huonolla
Ketoruokavaliota voi siis noudattaa monella eri tavalla. Toiset perehtyvät ruokavalioon ja eri ruoka-aineisiin hyvinkin yksityiskohtaisesti ja valmistavat ruokansa itse alusta asti ravitsevista aineksista. Jotkut haluavat oikoa ja suoristella mutkia käyttäen nopeita ja helppoja vaihtoehtoja tai ylipäänsä eivät perehdy ketoruokavalioon sen kummemmin.
Toki myös mutkat oikoen voi saada tuloksia aikaan, mutta tulokset eivät yleensä ole pysyviä ja terveysongelmat uhkaavat ennen pitkää. Jos keho ei saa tarvitsemiaan vitamiineja, kivennäisaineita ja muita kehon toiminnoissa elintärkeitä aineksia, terveys kärsii ilman muuta, olipa ketoruokavaliolla tai ei. Samoin lisäaineet ovat varsinkin usein käytettynä kyseenalaisia erityisesti ketoilijoille, jotka useimmiten noudattavat ketoruokavaliota terveyssyistä ja erilaisia, jopa vakaviakin, ongelmia ja oireita hoitaakseen.
Mitä ovat puhdas keto ja 'dirty' eli kökköketo?
Ketoruokailu voidaankin siis jakaa karkeasti kahteen tyyliin sen puhtauden ja ravinteikkuuden mukaan: puhtaaseen ketoon ja niin sanottuun ‘dirty’ ketoon eli kökköketoon. Puhtaassa ketoruokavaliossa ruoka-aineiden ravinteikkuus ja lisäaineettomuus ratkaisee. Luomua suositaan, ja esimerkiksi lihan halutaan tulevan lajityypillistä ruokaa syöneestä eläimestä.
Kökköketossa vain niin sanotut makrot ratkaisevat, eli lähinnä rasvan, proteiinin ja hiilihydraattien määrään — ja usein vain hiilihydraattien määrään — kiinnitetään huomio ennemmin kuin ravinnon laatuun, itse ruoka-aineisiin tai ruoan lisäaineettomuuteen.
Puhtaassa ketoruokavaliossa makrojen lisäksi ratkaisevat myös mikroravintoaineet eli vitamiinit ja kivennäisaineet. Ketoruokavalio on oikeastaan helppo saada ravinteikkaaksi, koska ravinnottomat sokerit, viljat ja muut tärkkelyspitoiset ruoat jäävät pois ja ne korvataan ravinteikkaammilla aineksilla.
Kökköketossa käytetään lähinnä prosessoituja ruokia, kuten vaikkapa patukoita, viljaa sisältäviä ketoleipiä ja -pastoja, maustettuja rahkoja, makkaroita, lisäaineita sisältävää sokeritonta jäätelöä, keinotekoisilla makeutusaineilla makeutettuja juomia tai kasvinsiemenöljyjä sisältäviä valmiskastikkeita ja -majoneeseja. Eli periaatteessa kaikkea valmista ja pakattua, jota saa syötyä nopeasti, ja jossa on synteettisiä lisäaineita — tai vaikkapa luonnollisiakin, mutta terveydelle haitallisia aineita kuten pellavansiemeniä — eikä erityisen paljon ravintoaineita.
Miksi prosessoitu ruoka on haitallista?
Prosessoidulla ruoalla on tutkitusti monia haittoja terveydelle. Ensinnäkin, prosessoitu ruoka on erityisen koukuttavaa, onhan se tehty mahdollisimman suurta kulutusta varten. Kokonainen tieteenala on keskittynyt luomaan supermaistuvia tuotteita, joissa on juuri oikea suutuntuma, makeus, rasvaisuus ja suolaisuus. Ketotuotteitakin — varsinkin patukoita — löytyy tästä kategoriasta pilvin pimein. Oletko muuten huomannut, että kaupassani ei ole yhtään patukkaa myynnissä? Tämä siksi, että tällä hetkellä yksikään patukka markkinoilla ei täytä puhtaan keton kriteerejä — tai ole muuten tarpeeksi laadukas minulle.
Ei siis ihme, että prosessoituja ketotuotteita on helppo ylensyödä. Ajattepa vain, kumpaan tulee ennemmin himo, pihviin ja parsakaaliin vai överimakeaan suklaiseen ketopatukkaan? Kumpaa tekee mieli syödä lisää, vaikkei olisikaan nälkä?
Toki prosessoinnilla ja prosessoinnilla on eroa ja prosessointi voidaan jakaa eri asteiseen prosessointiin. Kevyimmillään ainekset vain pilkotaan ja kypsennetään hellästi (esim. muinaiset Ketokamun Kukkis- ja Parsis-keitot), kun taas rankimmillaan ainekset käyvät läpi tehdaskoneiston myllytyksen eikä liukuhihnan toisesta päästä tulevalla tekeleellä ole ainakaan ulkonäöllisesti mitään tekemistä laitteeseen syötettyjen raaka-aineiden kanssa (esimerkiksi siirappisen suklainen ketopatukka).
Myös raaka-aineilla ja niiden kasvuympäristöllä on merkitystä, ja yleensä prosessoiduissa tuotteissa raaka-aineiden alkuperään ja niiden luonnollisuuteen ei juurikaan kiinnitetä huomiota. Raaka-aineet on yksinkertaisesti halpuutettu — ja samalla sinun terveytesi myös.
Prosessoitu ruoka nostaa verensokeria ja insuliinia sekä aiheuttaa tulehdusta
Prosessoitu ruoka — myös prosessoidut ketotuotteet — nostavat helposti verensokeria ja insuliinia. Ja juuri näitä kahta ketoruokavaliolla pyritään pitämään aisoissa. Prosessoitujen ketoruokien syöminen voi siis johtaa insuliiniresistenssiin, jos henkilöllä ei insuliiniresistenssiä ole jo ennestään. Kuitenkin moni lähtee taklaamaan korkean verensokerin ja insulliniresistenssin aiheuttamia ongelmia ketoruokavaliolla. On päivän selvää, että prosessoituja ruokia syömällä nämä ongelmat eivät parane kuin ehkä korkeintaan tilapäisesti.
Monissa prosessoiduissa ketotuotteissa käytetään siemenöljyjä, kuten auringonkukkaöljyä, rypsiöljyä, maissiöljyä tai soijaöljyä. Nämä herkät monityydyttymättömät öljyt hapettuvat eli härskiintyvät helposti. Ne ovat käytännössä katsoen jo härskiintyneitä kun nautit ne jossakin tuotteessa. Myös elimistössä nämä öljyt aiheuttavat melkoista haittaa. Rasvakudoksen solut hapettuvat herkemmin silloin, kun ravinto sisältää monityydyttymättömiä rasvoja, varsinkin omega-6-rasvoja, joita siemenöljyt pääasiallisesti ovat. Myös varsinkin naisia vaivaava selluliitti voi johtua “väärien” rasvojen syömisestä.
Paljon siemenöljyjä tutkinut ja niistä kirjoittanut professori Brian Peskin MIT:stä väittääkin, että 86 % ihmisistä, jotka ovat käyttäneet siemenöljyjä joka päivä 28 vuoden ajan, kehittävät itselleen syövän. Vastaavasti joka päivä 28 vuoden ajan 2 askia tupakkaa polttaneista vain 16 % kehittää itselleen keuhkosyövän. Myöskin paljon rasvoja tutkinut lääkäri Cate Shanahan on arvioissaan paljon pessimistisempi ja väittää, että 100 % siemenöljyjä käyttävistä sairastuu jossain elämänsä vaiheessa syöpään, niin haitallisia ne ovat. Jos tämä on edes osittain totta, miksi riskeerata terveyttään kasvinsiemenöljyillä kun ne voi helposti korvata oikeasti terveellisillä rasvoilla — jotka voit näppärästi hankkia näiltä sivuiltani ja puhtaan keton verkkokaupasta.
Prosessoidut ketotuotteet siemenöljyineen, lisäaineineen ja haitallisine sokerinkorvikkeineen aiheuttavat matala-asteista tulehdusta tai lisäävät sitä. Keinotekoiset makeutusaineet ovat oma ongelmansa, sillä ne pitävät yllä nälkää, nostavat verensokeria sekä insuliinitasoja ja vääristävät suoliston mikrobiomia.
Luonnolliset makeutteet — kuten stevia ja erytritoli — ovat asia erikseen. Niillä ei ole havaittu sivuvaikutuksia. Toki tämäkin on yksilöllistä, joten joillekin jopa luonnollisista makeutteista voi tulla oirehdintaa, varsinkin jos käytetään huonolaatuisia tuotteita. Verkkokaupastani löydät parhaimmat ja luonnollisimmat järkevään ruokavalioon sopivat makeutteet, jos lisämakeutta kaipaa.
Kun vapaita happiradikaaleja on enemmän kuin mitä kehon antioksidantit pystyvät niitä nujertamaan, syntyy solu- ja kudosvaurioita ja tulehdusta. Tämä hapetusstressi lisääntyy prosessoitujen ruokien nauttimisen seurauksena.
Eli, käytännössä kaikki ne ongelmat, joita ketoruokavaliolla lähdetään taklaamaan lisääntyvät prosessoitujen ruokien — olivatpa ne ketoa tai ei — syömisen tuloksena. Siksi lisäaineeton ja ravintotiheä puhdas ketoruokavalio on kiistattomasti paras keino paitsi painonpudotukseen, myös erilaisten terveysongelmien lievittämiseen.
Olen paljon puhunut puhtaan keton merkityksestä Ketokamussa, joka toinen perustaja olen. Voit katsoa webinaarini aiheesta YouTubessa:
Miksi halpuuttaminen on katastrofaalisen tyhmää
On kuitenkin aihetta vielä yhteen huomioon. Minulle asia on erityisen henkilökohtainen ja toivon todella paljon, että ihmiset havahtuisivat panostamaan ostamaansa ruokaan, koska tämä panostaminen vaikuttaa todella moneen asiaan positiivisesti. Seuraavaksi siis pohdintaani tärkeästä aiheesta: halpuuttamisesta.
Nykyajan halpuuttaminen on merkittävä vitsaus, ei ainoastaan ravinnon laadun huonontumiselle, mutta myös tuotantoeläinten kohtelulle ja ympäristön sekä maaperän köyhtymiselle. Meitä kuluttajia on — valitettavan menestyksekkäästi — opetettu löytämään kaupasta se halvin vaihtoehto ajattelematta mitä se tekee terveydelle saatikka ympäristölle. Oletko koskaan ajatellut, että halpuuttaminen on varsin itsekästä ja lyhytnäköistä? Halpuuttamalla ruoan pilaa helposti oman terveyden ja ajaa jo muutenkin ahtaalle kuristettua suomalaista maataloutta henkihieveriin.
Halpuuttamalla ei saa puhdasta, ravintotiheää ja hyvinvointia tuottavaa ravintoa, joka tukisi koko ekosysteemiä. Halpuuttamalla ei saa eettistä ravintoa. Kun seuraavan kerran menet kauppaan, muista siis, että sillä, mitä käteesi tarttuu, on merkitystä monenkin eri tahon hyvinvoinnille. Voit valinnoillasi joko tukea terveyttäsi sekä suomalaista maataloutta ja ruoantuotantoa tai ajaa sen konkurssiin samalla kun ravinnoton ja lisäaineilla kyllästetty ruoka huonontaa sinun terveyttäsi. Muista siis vastuusi!
Puhdas keto ja kökköketo pähkinänkuoressa
Seuraavassa puhdas ja kökköketo kiteytettynä:
Puhdas keto |
Kökköketo (eli ‘dirty’ keto) |
Ravinteikkuus ratkaisee makrojen lisäksi (”makrot ja mikrot kunnossa”) |
Vain makrot (pääasiassa hiilarit) ratkaisevat |
Mahdollisimman lisäaineetonta |
Lisäaineisiin ei kiinnitetä huomiota |
Mahdollisimman luomua |
Luomulla ei väliä |
Tekee oikeasti hyvää keholle ja mielelle |
”Kunhan saa halvalla ja nopeasti” |
Käsittelemättömät rasvat suoraan luonnonlähteistä |
Tehtaassa tuotetut rasvat |
Paljon tyydyttyneitä ja yksittäistyydyttymättömiä rasvahappoja |
Paljon ”pehmeitä” rasvoja eli monityydyttymättömiä rasvahappoja |
Monityydyttymättömät rasvahapot pääasiassa omega-3:a, tai 1:1 omega-3:omega-6 |
Monityydyttymättömät rasvahapot pääasiassa omega-6:a |
Täydellinen proteiini (eläinproteiini) |
Ei-täydellinen proteiini (kasviproteiini) |
Proteiini pääasiassa lajityypillistä ruokaa syöneistä eläimistä |
Proteiini kasviproteiinia tai käsiteltyä ja tehotuotetuista eläimistä |
Hiilarilähteinä ravitsevimmat ja vähähiilihydraattisimmat kasvikunnan tuotteet |
Hiilarilähteinä prosessoitujen ruokien hiilarit kuten kuitusiirapit, tärkkelykset tai jopa sokeri |